MINDENMENTES LAPCSÁNKA / TÓCSNI / MACOK

Mindenmentes Lapcsánka / Tócsni / Macok

1200 g burgonya
3 g só
1 g őrölt bors
5 g zsiradék


Eredetileg egy német séftől láttam a tócsninak ezt a verzióját.
A burgonyában lévő keményítő a hő hatására megköti a víz nagy részét a félig főtt krumpliban. Így lereszelve összeáll magától, jól formázható és nem esik szét. Ezért nincs is szükség más kötőanyagra.
A burgonyát héjastól fedő alatt feltesszük főni annyi vízzel, amennyi ellepi. Ha felforrt levesszük a tűzről és a főzőlevében hagyjuk kihűlni.
Meghámozzuk és lereszeljük, ízesítjük sóval borssal és összegyúrjuk. Korongokat formázva

forró, tapadásmentes serpenyőben 1-2 gramm zsiradékon készre sütjük.


Hamburger zsemleként vagy húsok köreteként is megállja a helyét, de fokhagymás tejföllel vagy olajjal megkenve sem utolsó.


