CSÚSZTATOTT PALACSINTA

CSÚSZTATOTT PALACSINTA
Tags: , , , , , ,

Megosztás

Csúsztatott palacsinta

Az eredeti csúsztatott palacsinta tölteléke dió és narancs lekvár. A szeleteket puncs mártással tálalják.
Én fahéjas almával vagy alma és mák töltelékkel rétegeztem, vanília mártással kínáltam.

Palacsinta tészta:
4 db tojás
400 g rizsliszt
3 dl tej
100 g cukor
1 zacskó vaníliás cukor
2 gr narancs héj
1 gr citrom héj
1 csipet só
1 gr őrölt fahéj
50 g mazsola
sütéshez 50 g vaj.

Mák töltelék:
250 g darált mák
2 dl tej
100 g cukor
30 gr rum aroma
1 csipet só
1 csomag vaníliás cukor
20 g porcukor szóráshoz

Az alma töltelék:
1000 g alma
100 g ( barna ) cukor
1 g őrölt fahéj

Az alma töltelék elkészítése:
Az almákat meghámozzuk és egy lábasba belereszeljük. Vigyázzunk, hogy a magház ne kerüljön bele. Hozzáadjuk a fahéjat és cukrot. Fedő alatt 5 percig pároljuk mikor kissé összeesett kész.

A mák töltelék elkészítése:
Egy lábasban takarék lángon a hozzávalókat kevergetve összefőzzük 3 perc alatt.

A tojásokat 2 db 2 literes tálba szétválasztjuk és a fehérjét a hűtőbe tesszük. A sárgáját a cukor kivételével a többi összetevővel habverő segítségével csomómentesre keverjük.
A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük és lazán a tésztához keverjük. A sütőt 180 fokra melegítjük. A vajat megolvasztjuk. Hőálló nyelű palacsintasütőbe kevés vajat öntünk(1 dkg) és takarék lángon felmelegítjük. 1 dl palacsinta tésztát öntünk bele, melyet körkörös mozdulatokkal oszlatunk el. Így kb. 0,6 – 1 cm vastag palacsinták készülnek.
Fél percig sütjük majd a sütőbe tesszük 5 percre míg teljesen átsül. Tányérra csúsztatva vékonyan megkenjük a mák töltelékkel. A következő palacsintát a tetejére csúsztatjuk és az alma tölteléket simítjuk rá. Addig folytatjuk, míg az utolsó palacsintához érünk. Ezt megfordítva, mindkét oldalát a tűzhelyen sütjük meg.
A megkent palacsinták tetejére csúsztatjuk és porcukorral megszórjuk.


A palacsinta tortát 8-16 cikkre vágjuk, adagonként puncs, esetleg vanília mártást aláöntve tálaljuk.