GYÜMÖLCSKENYÉR / PÜSPÖKKENYÉR GLUTÉNMENTESEN

GYÜMÖLCSKENYÉR / PÜSPÖKKENYÉR GLUTÉNMENTESEN
Tags: , , , , ,

Megosztás

Gyümölcskenyér / Püspökkenyér gluténmentesen


Egyszerű, de mégis igazi „karácsony ízű” sütemény. A „töltelék”, az aszalt és a kandírozott gyümölcsök, a dió, kétszer annyi benne, mint maga a liszt, így nagyon szép márványos lesz a tészta tőle és amíg sül igazán finom fahéjas-diós illat tölti be a lakást.
Ráadásul, napokkal előbb megsüthetjük, hűvös helyen tárolva akár 2 hétig is eláll. ( megjegyzem, nálunk pár napnál tovább sosem bírja, mindig elfogy )


Gyümölcskenyér gluténmentesen rizslisztből

Hozzávalók:

220 g barna vagy fehér rizsliszt + a gyümölcsök meghempergetéséhez
2 db L-es méretű tojás ( összesen 130 g )
150 g cukor
70 g vaj
220 g aszalt sárgabarack
100 g aszalt áfonya
100 g apróra vágott, kicsit megpirított dió
100 g kandírozott meggy, zöld és piros vegyesen
4 g szódabikarbóna
2 g sütőpor
2 g őrölt fahéj
„gondolatnyi” szerecsendió
( 2 húzás a reszelőn )
125 ml tej
10 ml rumaroma+ 2 dl víz összemelegítve





A gyümölcskenyerünket fogyaszthatjuk rögtön miután kihűlt, de elkészíthetjük napokkal előbb is.
Az eredeti recept szerint konyharuhába kell csavarni, beletenni egy nylon zacskóba és több napig hűvös helyen tárolni. Ezalatt átjárják az ízek és a zamatok.
Én ezt a konyharuhás verziót nem próbáltam, inkább egy tálra tettem, az egészet folpackkal becsomagoltam és így tároltam hűvös helyen.

Az aszalt barackot negyedekre vágjuk, hozzáadjuk az áfonyát, majd a rumaromás vizet ráöntjük és hagyjuk kihűlni.
A diót megpirítjuk, majd vágódeszkán durvára aprítjuk.

A tojást, a cukrot és a szoba hőmérsékletű vajat kb. 5 perc alatt habverő segítségével kikeverjük. A száraz hozzávalókat egy tálba szitáljuk és a tejjel felváltva a cukros-vajas-tojásos masszához adagoljuk úgy, hogy közben a mixerrel keverjük.
Az összes gyümölcsöt ( aszalt és kandírozott is ) lisztben meghempergetjük és a dióval együtt a tésztához forgatjuk.

SÉF TIPP: a lisztben való megforgatás azért fontos, mert így nem fognak lesüllyedni a szemek a tészta aljára.

A sütőformánkat kivajazzuk ( szilikonos formát nem szükséges ), a masszával félig megtöltjük és a 150 fokra előmelegített sütőben
alsó-felső sütéssel készre sütjük.
( Tűpróbát végezzünk fogpiszkáló vagy hurkapálca segítségével!! )

– A 30 x 11 cm-es őzgerincformában 50 perc
– A téglatest szilikonos sütőforma belső mérete: 10 x 24 cm, a sütési idő nekem 1 óra 20-30 perc
– A mini kuglófformában 30-35 percre volt szükség
– A közepes méretű kuglófsütőben kb. 1 óra 5-10 perc




Miután kivettük a sütőből, a formában hagyva, még melegen meglocsoljuk a gyümölcsöktől visszamaradt rumaromás vízzel. Aki szereti, meglocsolhatja akár rummal, brandyvel vagy narancslikőrrel is.
Hagyjuk, hogy felszívja mindet és hűljön csak utána fordítsuk ki a tálra.