NOKEDLI RIZSLISZTTEL ( GALUSKA )
Tags: galuska, gluténmentes, nokedli, nokedli gluténmentesen, nokedli rizslisztből
Nokedli rizsliszttel ( galuska )
Fehér vagy teljes kiőrlésű barna rizsliszttel is működik a recept
5 adag
Hozzávalók:
300 g rizsliszt
4 db L-es méretű tojás
( 60-65 g / db héjastól, ha kisebb tojásokkal dolgozunk, akkor az összsúlyát, a 4 x 65 = 260 g-ot vegyük figyelembe )
2 g só
10 g só a főzővízbe
0,5dl étolaj vagy vaj
Amit eddig tudtunk a nokedli készítésről vagy ahogy eddig készítettük a búzalisztes nokedlit, azt el kell felejteni! A rizslisztes-gluténmentes készítése nagyban eltér, csak a végeredmény lesz ugyan olyan jó.
A galuska elkészítése:
1 literes tálba az összetevőket ( rizsliszt, só, tojás ) fakanállal, esetleg kézzel elkeverjük, addig, AMÍG A TÉSZTA SIMA, EGYNEMŰ GOMBÓCCÁ FORMÁLHATÓ LESZ!!! AZ ÁLLAGA EGY NAGYON LÁGY GYÚRT TÉSZTÁRA EMLÉKEZTET. Pont ezért ez a tészta deszkáról nem szaggatható, csak nokedli szaggatón átnyomva lesz jó.
3 L-es fazékban 2 l vizet 1 dkg sóval felforraljuk. Galuska szaggatóval vagy bármilyen nagyobb lyukú szűrő használatával beleszaggatjuk a tésztát.
Forrástól számított 3 percig főzzük VAGY amíg megfelelően puhának nem érezzük.
Majd szűrőbe öntve a csap alatt hideg vízzel lemossuk. Lecsepegtetjük, majd tálba öntjük, étolajjal vagy vajjal összekeverjük.
Fogyasztás előtt mikróban vagy sütőben melegíthetjük.