LINZER KOSÁR RIZSLISZTBŐL
Linzer kosárka rizslisztből
Hozzávalók:
300 g rizsliszt
200 g vaj
100 g cukor
1 db L-es méretű tojás
2 literes tálba az alapanyagokat egynemű tésztává gyúrjuk. Hűtőben legalább 20 percig pihentetjük fóliával lefedve.
Lisztezett deszkán 5 mm vastagra kinyújtjuk. Kiszúróval köröket vágunk ki, amelyekkel a muffin formákat kibéleljük.
( Próbáljunk minél gyorsabban dolgozni, mert ahogy a tészta és benne a vaj melegszik, úgy lesz nehezen kezelhető. Ilyenkor gyúrjuk össze újból és tegyük vissza a hűtőbe, amíg a vaj visszaszilárdul a tésztában, majd folytassuk tovább a munkát. )
Sütőpapírba kevés rizst vagy babot csomagolunk és a kosárkákba helyezzük, hogy megakadályozzuk sütés közben a felpúposodást. 180 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt készre sütjük, majd hagyjuk a formában kihűlni.
SÉF TIPP 1:
A TÉSZTÁNAK SÜTÉS UTÁN IS SZÉP VILÁGOSNAK KELL MARADNI! HA KEZD „SZÉP SZÍNE” LENNI, AZONNAL VEGYÜK KI A SÜTŐBŐL, MERT HA TÚLSÜL, AKKOR SZÁRAZ-PORLÓS LESZ AZ ÁLLAGA.
SÉF TIPP 2:
HA KÉSZ, HAGYJUK KIHŰLNI A TÉSZTÁT A FORMÁBAN, MERT KÜLÖNBEN TÖRIK.
Tölthetjük ízesített mascarpone krémmel, díszíthetjük gyümölccsel, de olajos magvakkal.
- Mascarponét ízlés szerint cukorral, citrom és narancs reszelt héjával, kicsi rum vagy mandula aromával ízesítjük és a kosárkákba töltjük.
- 500 g Mascarponét 100 g porcukorral habosra keverjük, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a vízgőz fölött megolvasztott 100 g 70%-os étcsokoládét.