GLUTÉNMENTES LINZER RIZSLISZTBŐL

GLUTÉNMENTES LINZER RIZSLISZTBŐL
Tags: , , , , ,

Megosztás

 

Gluténmentes linzer rizslisztből


Sokszor olvasom, hogy „száraz, fojtós, porlik” vagy éppen „vizes-homokszerű” a rizslisztből készült gluténmentes linzer vagy pite. Bár az alapanyagok arányai ( 3 rész liszt : 2 rész vaj / zsiradék : 1 rész cukor ) ugyanazok, mint a búzalisztes receptben, DE! ez mégis csak rizsliszt, amiben nincs glutén és sokkal kisebb a nedvességmegtartó képessége is. Ezért már 1 perc túlsütéstől is kiszáradhat és száraz, fojtós lesz. Ha vizes, homokszerű a tésztánk állaga, akkor nem sült át.
Tehát, sokkal több odafigyelést igényel a készítése.
Ha nem tartjuk be a receptben leírtakat ( tésztavastagság, sütési hőfok, idő, módozat ) jó eséllyel a fenti jelzőkkel illethetjük a végeredményt. Viszont, aki betartja, az ízében, állagában és kinézetében is hibátlan linzerre számíthat.


linzer rizslisztből gluténmentesenHozzávalók:

30 dkg rizsliszt
20 dkg vaj
10 dkg kristálycukor
1 db tojás

( L-es méret, 60-65 g )

Összeállításhoz:
20 dkg baracklekvár

gluténmentes linzer rizslisztből

2 literes tálban az alapanyagokat egynemű tésztává gyúrjuk.
Hűtőben 20 percig pihentetjük fóliával lefedve, majd lisztezett deszkán 5 mm vastagra kinyújtjuk.
Párosával köröket vágunk ki hullámos élű kiszúróval vagy üveg pohár szájával. A leeső darabokat újra összegyúrjuk, majd kinyújtjuk és újra karikákat szúrunk ki belőle, ezt addig folytatjuk, amíg teljesen el nem fogy a tészta.

SÉF TIPP:

Próbáljunk minél gyorsabban dolgozni, mert ahogy a tészta és benne a vaj melegszik, úgy lesz nehezen kezelhető. Ilyenkor gyúrjuk össze újból és tegyük vissza a hűtőbe, amíg a vaj visszaszilárdul a tésztában, majd folytassuk a munkát.


Minden második karika közepét egy kisebb kiszúró segítségével eltávolítjuk. A tepsibe sütőpapírt teszünk, óvatosan ráhelyezzük a tészta karikákat.
180 fokra melegített sütőben, alsó-felső sütési módozaton 12-15 perc alatt készre sütjük.

Nagyon fontos!:

1.) A TÉSZTÁNAK SÜTÉS UTÁN IS VILÁGOS SZÍNŰNEK KELL MARADNI! HA KEZD „SZÉP SZÍNE” LENNI, AZONNAL VEGYÜK KI A SÜTŐBŐL, MERT HA TÚLSÜL, AKKOR SZÁRAZ-PORLÓS LESZ AZ ÁLLAGA.
2.) HA KÉSZ, HAGYJUK KIHŰLNI A TÉSZTÁT A SÜTŐLEMEZEN, MERT KÜLÖNBEN TÖRIK.

Ha kihűlt, tökéletesen kezelhető lesz a linzer. Majd a karikákat megkenjük baracklekvárral, majd összetapasztjuk az alsó és felső darabokat.gluténmentes linzer rizslisztbőlSütés előtt megszórhatjuk a tésztánk tetejét durvára darált dióval vagy mandulával is. Hogy jobban megtapadjon a szórás, előtte tojásfehérjével vagy egész tojással kenjük meg és így szórjuk meg.Ha akarjuk sütipecséttel nyomdázhatjuk is a tésztát.A kerek tallérokat összetapasztjuk lekvárral és csokimázzal is behúzhatjuk. Így még sokkal-sokkal finomabb lesz.A linzerkarikákat 3-4-5 napig minőségromlás nélkül tárolhatjuk.