MUSZAKA GLUTÉNMENTESEN

MUSZAKA GLUTÉNMENTESEN
Tags: , , ,

Megosztás

Muszaka gluténmentesen

A Muszakát, ha jellemeznem kellene, azt mondanám, ez a görögök lasagnéja, csak tésztalapok helyett zöldségekkel rétegezik, bazsalikom helyett oregánót és fahéjat használnak hozzá.
A gluténmentes verzióban lényegében a sajtmártáshoz használt liszt az egyetlen, amit rizslisztre cseréltem, minden más eredendően gluténmentes.
Talán furcsa, szokatlan lehet elsőre a fahéj egy főételben, pedig nagyon is passzol hozzá!
Nem éppen egy pikk-pakk elkészíthető étel, van vele egy kis „macera”, de megéri a ráfordított idő!



13934600_1205051356183874_6644858435231675852_n



Hozzávalók:

1 kg darált hús ( sertés vagy bárány )
50 g olíva olaj
200 g vöröshagyma
15 g só
2 g őrölt bors
1 rúd fahéj
1 teás kanál oregánó
1 babérlevél
500 g meghámozott, nagyobb darabokra vágott paradicsom
6 g fokhagyma

500 g padlizsán
500 g cukkini
500 g burgonya
300 g étolaj VAGY 30-40 g oliva olaj a zöldségek grillezéséhez


Sajtmártás:

100 g vaj
100 g rizsliszt
7 dl tej
10 g só
1 g őrölt bors
1 g őrölt szerecsendió
3 db tojás
50 g kemény reszelt juhsajt

50 g kemény reszelt juhsajt a tetejére



A húsos ragu elkészítése:

 A vöröshagymát apróra vágjuk, olíva olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a darált húst, majd sózzuk, borsozzuk, beletesszük a fahéjat, az oreganót és a babérlevelet. 5 percig pirítjuk, hozzáadjuk a meghámozott és nagyobb darabokra vágott paradicsomot, valamint a zúzott fokhagymát, majd így együtt kb. 20 percig pároljuk.


A zöldségek előkészítése:

A burgonyát megtisztítjuk, majd a padlizsánnal és a cukkinivel együtt hosszában 1/2 centi vastagra szeleteljük.
Forró étolajban ( 180 fok ) addig sütjük, míg enyhe színt nem kapnak. Sütőrácson lecsöpögtetjük.
VAGY!
Vaslapon, esetleg grill lapon, faszénen, nagyon kevés oliva olajjal megkenve addig sütjük, míg enyhe színt nem kap. A kivétel, a burgonya, amit teljesen át kell sütni!

Sajtmártás elkészítése:

A vajat közepes lángon megolvasztjuk, hozzáadjuk a rizslisztet és elkeverjük. Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tejet, sózzuk, borsozzuk, reszelt szerecsendióval ízesítjük. Felforraljuk, lehúzzuk a tűzről, majd belekeverjük a 3 db felvert tojást és a reszelt sajtot.

Összeállítás:

Magas falú tepsibe rétegezzük a hozzávalókat:
burgonya, 1/3 rész hús, 1/3 rész sajtmártás, padlizsán, 1/3 hús, 1/3 sajtmártás, cukkini, a maradék hús és rá a maradék sajtmártás.
A tetejét megszórjuk reszelt sajttal és a sütőbe tesszük 180 fokon 25 percre.