EPRES TÚRÓTORTA GLUTÉNMENTESEN
Tags: epres túrótorta, gluténmentes recept, gluténmentes túrótorta, linzertészta, túrótorta
Epres túrótorta gluténmentesen
Tészta: hozzávalói:
( az anyaghányad a 26 cm-es tortaformához van megadva! Kisebb, 22 cm-es formához a tészta lehet teljes adag, míg a túrókrémből fél adag is elég lesz! )
100 g cukor
200 g vaj
300 g rizsliszt
1 db tojás ( 60-65 g )
Túrókrém hozzávalói a 26 cm-es tortaformához:
1 kg túró
1 l habtejszín
300 g kristálycukor
20 g vaníliás cukor vagy 2 db vaníliarúd kikapart belseje
1 g citromhéj, reszelve
1 g narancshéj, reszelve
1 kg eper
40 g zselatin
A tészta elkészítése:
A tészta összetevőit egy tálban összegyúrjuk, majd cipót formálunk belőle. Folpackba csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük.
A 26 cm-es tortaforma méretére nyújtjuk, formába helyezve, előmelegített sütőben, 180 fok alsó-felső sütési módozaton kb. 15 percig sütjük. ( tűpróbáig ). Ha 22 cm-es tortaformában készítjük, úgy a sütési idő változik, 180 fok alsó-felső sütési módozat 20 perc.
Szoba hőmérsékletűre hűtjük.
A túrókrém elkészítése:
A túrót áttörjük, a tejszín, illetve a zselatin kivételével, a többi hozzávalóval simára keverjük.
A zselatint 2 dl vízzel folyamatos keverés mellett forráspontig hevítjük. Majd kéz melegre hűtjük.
A tejszínhabból kemény habot verünk és a túrókrémbe forgatjuk laza mozdulatokkal. Anélkül, hogy a habot összetörnénk.
Folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a zselatint is.
A torta összeállítása:
A tortaformában kihűtött tésztán szorosan az oldalfalhoz nyomva sorakoztatjuk a félbe vágott epret. Ezután ráöntjük a túrókrémet.
Légmentesen lezárjuk és 4-6 órán keresztül a hűtőben dermesztjük.
Az 1 kg túróból készült krémnél, mivel sok a krém, magasítás szükséges lehet a normál tortaforma oldalához!
A tetejét kedvünk szerint díszíthetjük eperrel, de akár cukorspirálokkal is.