KAKAÓS PISKÓTA GLUTÉNMENTESEN – ALAPRECEPT
Kakaós Piskóta Gluténmentesen – alaprecept 22 cm-es tortaformához
Hozzávalók 22 cm-es tortaformához:
6 db L-es méretű ( 60-65 g ) tojás
( ha kisebb a tojás, akkor az összsúlyt 6 x 65 g vegyük figyelembe )
120 g cukor
120 g rizsliszt
30 g kakaó por
Az elkészítés menete:
A tojásokat ketté választjuk.
A sárgáját a cukor 1/3-val egyneművé keverjük. A fehérjét a cukor 2/3-val félkemény habbá verjük, majd a sárgájához forgatjuk.
A rizslisztet összeszitáljuk a kakaó porral, majd óvatosan belekeverjük a tojáshabos masszába úgy, hogy minél kevésbé törjük össze.
A tortaforma aljába belefeszítjük a sütőpapírt, majd ecsettel kivajazzuk a papírt és a forma oldalát is. Beleöntjük a tésztát és egyenletesen elsimítjuk.
Analóg sütőhőmérővel mérve 140’c alsó-felső sütésen 60 percig sütjük. Az analóg hőmérőt mindig a sütemény mellé vagy közvetlenül fölé helyezzük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
SÉF TIPP: A tűpróbát a nevével ellentétben hurkapálcával vagy fogpiszkálóval végezzük, mert sokkal pontosabban megmutatja, hogy készre sült-e már a tészta. Míg a fémtűre már a 90%-ban megsült tészta sem ragad rá és késznek gondolhatjuk, addig a fa alapú pálca érdes felülete csak akkor marad tiszta, ha valóban nem nyers már a piskóta.
Akinek van ételhőmérője, a közepén a közepéig szúrva, ha legalább 95 fokot mutat, akkor biztosan késznek tekinthetjük.
Ha a megadott sütési idő után a fogpiszkálón van még tésztamaradvány, süssük tovább a piskótát, amíg a tűpróba tökéletesen átsültnek mutatja.