VARGABÉLES RIZSPAPÍRRAL
Vargabéles rizspapírral
Hozzávalók:
50 dkg tehéntúró
12 db rizspapír
5 db tojás
5 dkg mazsola
20 gr vaníliás cukor
10+5 dkg kristálycukor
1 gr reszelt citrom héj
2 gr reszelt narancs héj
15 dkg gluténmentes cérnametélt
5 dkg vaj + a tepsi kikenéséhez
Az elkészítés menete:
A mazsolát beáztatjuk hideg vízbe, majd több vízben alaposan mossuk át.
A túrót törjük át! ( villával, krumplinyomóval vagy passzírozóval )
2 literes üvegtálban adjuk hozzá a 10 dkg kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citrom-, és narancs héját, a mazsolát, valamint a kettéválasztott tojások sárgáját. Összekeverjük, félretesszük.
A tojások fehérjét 2 literes tálban a hűtőbe tesszük.
A finommetéltet forró, lobogó sós vízben puhára főzzük. ( 1 liter víz, 1 gr só ) Lecsepegtetjük, majd még melegen a túróba lazán beleforgatjuk.
Kb. 20×30 cm-es tepsit alaposan kivajazunk. A rizspapírok egyik felét 2 másodpercre vízbe mártjuk és 6 darabbal kibéleljük a tepsi alját.
A tojások fehérjéből 5 dkg cukorral kemény habot verünk és laza mozdulatokkal egyneművé forgatjuk a túróval.
Majd a kivajazott és rizspapírral kibélelt tepsibe öntjük a masszát.
A szintén pár másodpercre vízbe mártott rizslapok másik felével a tetejét borítjuk be, majd megkenjük olvasztott vajjal.
A 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük és alsó-felső sütési módozaton 45-50 percig sütjük.
Szoba hőmérsékletre lehűtve a legfinomabb.
A képen vanília sodóval tálaltam és sokat dob rajta egy kis friss gyümölcs is.
Vanília sodó:
5 db L-es tojás
1 l tej / növényi tej
150 g kristálycukor
20 g vaníliás cukor
30 g rizsliszt
A tojást a cukorral kikeverjük. Beleszórjuk a lisztet, a vaníliás cukrot, majd elkeverjük és felöntjük a tejjel. Takarék lángon habverővel folyamatosan kevergetve melegítjük ( 85 fokig ), amíg be nem sűrűsödik.