Karamell fagyi kókusz makaronnal, gluténmentes
Házi készítésű karamell fagyi kókusz makaronnal és meggyel tálalva
Először elkészítjük a karamell szószt.
30dkg cukor
10dkg vaj
2,5dl habtejszín
Egy literes lábasban a cukrot világosbarna színűre karamellizáljuk kis lángon. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a vajat, majd takarék lángon felolvasztjuk. Ezután felöntjük a habtejszínnel, összeforraljuk és szoba hőmérsékletűre hűtjük.
Elkészítjük a vanília fagylalt alapot.
6 tojás ( 60-65 g-os, L-es méretű )
150 g kristály cukor
15 g vaníliás cukor vagy ennek megfelelő aroma
8 dl tej
200 g vaj
Vízgőz fölött max. 85 fokig hevítve mártássá sűrítjük az összetevőket.
( 75 fok felett elpusztulnak a szalmonella bacilusok, viszont 85 fok felett vigyázni kell, mert kicsapódhat a tojás, beikrásodhat és összefut. )
Szoba hőmérsékletűre hűtjük, fagyasztóban használható műanyag dobozokba adagoljuk és vékony sugárban ráöntjük a karamellt.
( Ha akarjuk összeforgatjuk, mint itt vagy hagyhatjuk vékony sugarú mintázattal is.)
így fagyasztjuk ki.
Fogyasztás előtt kb. 1 órával, érdemes a fagyasztóból a sima hűtőszekrénybe áttenni.