GLUTÉNMENTES KAKAÓS ÉS FAHÉJAS CSIGA NUTRIFREE MISCELA PIÚ LISZTKEVERÉKBŐL
Tags: csiga, gluténmentes, gluténmentes recept, kakaóscsiga, nutrifree, nutrifree miscela piú
Gluténmentes kakaós és fahéjas csiga Nutrifree Miscela Piú lisztkeverékből
A recept növényi tejjel és növényi zsiradékkal is elkészíthető!
A Nutrifree Miscela Piu lisztkeverékéből készültek ezek a gluténmentes fahéjas és kakaós csigák. Ez a lisztkeverék gluténmentes búzakeményítőt is tartalmaz. A tészta jól nyújtható, puha, szinte foszlós.
Hozzávalók a tésztához:
250 g Nutrifree Miscela Piu lisztkeverék
50 g cukor
1 csipet só
3 g porélesztő ( Haas, Dr.Oetker, Budafoki )
150 g folyadék, amiből 75 g víz és 75 g tej
25 g vaj
1 db L-es méretű tojás
( ha nem fogyaszthatunk tojást, hagyjuk ki és 45 g folyadékot adjunk pluszban a tésztához )
A kakaós töltelék hozzávalói:
50 g nagyon lágy, kenhető állagú vaj
25 g kakaópor
40 g porcukor
5 g vaníliás cukor
A fahéjas töltelék hozzávalói:
50 gr nagyon lágy, kenhető állagú vaj
40 gr porcukor
10 gr őrölt fahéj
Minden alkotóelemet a keverőtálba öntünk és elkezdjük dagasztani. Dagasztógép esetén közepesen erős sebességen minimum 3-5 perc, kézi mixer esetén minimum 10 perc alatt keverjük össze alaposan a hozzávalókat, majd rizsliszttel meghintett deszkára kifordítjuk.
Lágy és ragacsos tésztát kapunk, de nem szabad plusz lisztet belegyúrni!! A keverőtálat borítsuk rá és 35 percig pihentessük.
Nagyon kevés liszttel szórjuk meg a felszínét, formáljunk gombócot belőle, tegyük át az olajjal alaposan megkent sütőpapírra, majd nyújtsuk ki 3-4 mm vastag téglalap formára. Ha ragadna a tészta, csak akkor szórjuk meg rizsliszttel.
Ecset vagy spakli segítségével kenjük el egyenletesen a tészta felületén a vajat. Szórjuk meg a kakaóval összekevert cukorral. A rövidebbik oldalától indulva próbáljuk minél szorosabban feltekerni.
Megfeszített cérnaszál segítségével kb. 2-3 cm-es darabokat vágunk és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Hagyjunk helyet köztük, mert nőni fognak. Ha kell, igazgassuk meg a csigákat, hogy formásak legyenek.
Szoba hőmérsékleten, huzatmentes helyen 30 percig pihentetjük. Azért szoba hőmérsékleten, mert így a kakaó alá kent vaj nem fog kiolvadni, ezáltal még puhább-szaftosabb lesz a tészta. Az idő lejárta után a tésztát kenjük le a lazán felvert tojással.
Majd 175 fok alsó-felső sütési módozaton előmelegített sütőben 18-20 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve, még forrón ecset segítségével kenjük át a felületét egy kevés tejjel, majd rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Porcukorral szórva tálaljuk.