GLUTÉNMENTES MÁKOS BEJGLI MAGIC MILLS UNI MIX CIROK LISZTKEVERÉKBŐL
Gluténmentes mákos bejgli Magic Mills Uni Mix cirok lisztkeverékből
Bejgli nélkül elképzelhetetlen a Karácsony, legalábbis nálunk. Ezen az sem változtat, hogy már egy ideje gluténmentes bejgli készül az ünnepre. Más gm lisztekkel már van jól bevált bejgli receptem, de a cirok lisztkeverékkel ebben az évben dolgoztam először. Így csak természetes volt, hogy izgatott, vajon működik-e a Magic Mills Uni Mix lisztkeverékkel is vagy változtatnom kell akár az arányokon, akár a kelesztési vagy sütési időn. Néhány tesztsütés kellet, de a végeredmény egy igen finom és jó állagú bejgli lett.
Ez a recept csak és kizárólag az Uni Mix cirok lisztkeverékhez jó!
Más lisztkeverékekhez is van kidolgozott bejglirecept a blogon. Schar mix B, a Nutrifree mix per pane, lisztekhez használjuk azokat!
Máktöltelék hozzávalói 1 rúd bejglihez:
250 g darált mák
130 g cukor
12 ml rumaroma
1 g bio citrom reszelt héja
1 g bio narancs reszelt héja
16 g vaníliás cukor
1 csipet só
80 ml tej / növényi tej
50 g mazsola
10 g burgonyapehely!!!!!!
( ha túl könnyen kenhetőnek érezzük a tölteléket, akkor magasabb a mák nedvességtartalma, ezért 10 g burgonyapelyhet keverjünk hozzá. Különben a túl lágy töltelék miatt előfordulhat, hogy elterül és megreped a bejglink sütés közben. )
Tészta hozzávalói 1 rúd bejglihez:
300 g Uni Mix cirok lisztkeverék
50 g cukor
50 g olvasztott, de nem meleg vaj
3 g porélesztő
1 db L-es méretű tojás ( csak a felhasználás előtt vegyük ki a hűtőből !! )
125 ml tej ( felhasználás előtt vegyük ki a hűtőből vagy szoba hőmérsékletű!! )
cirok finomliszt a szóráshoz
1 db elkevert tojás a kenéshez
A töltelék elkészítésével kezdjük, mert teljesen ki kell hűlnie!
A mák kivételével egy lábasba öntjük a hozzávalókat és a tűz fölött addig kevergetjük, míg a cukor teljesen elolvad. A tűzről leveszük és beleforgatjuk a mákot.
Ha kihűlt, két folpack közé téve 18 x 28 cm-es méretre nyújtjuk, majd hideg helyre, akár a hűtőbe tesszük felhasználásig.
A sütőt 50 fok alsó-felső sütési módozaton előmelegítjük.
A száraz hozzávalókat, majd a tojást tálba téve lassú fordulaton elkezdjük keverni úgy, hogy először a tejet, majd a vajat folyamatosan adagoljuk hozzá. 2-3 perc alatt közepesen erős fordulaton egyneművé dolgozzuk a tésztát.
Lisztezett felületen pár mozdulattal átgyúrjuk a tésztát és 31 x 21 cm téglalap formára nyújtjuk.
A folpack segítségével ráfordítjuk a tölteléket. A két rövidebbik végénél 1-2 cm szélességben ráhajtjuk a töltelékre a tésztát és a hosszabbik oldalától feltekerjük a bejglinket.
Figyeljünk rá, hogy a tekerés vége alulra kerüljön, így sütés közben sem fog megnyílni!
Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, a felvert tojással lekenjük a felületét és hurkapálca vagy húsvilla segítségével megszurkáljuk egészen az aljáig. Így sütés közben a gőz el tud távozni.
Az 50 fokra előmelegített sütőben 15 percig és nem tovább!!!! kelesztjük, majd 185 fokra tekerjük a szabályzót alsó-felső sütési módozaton, miután elérte a hőfokot, onnantól számított 25 perc alatt készre sütjük.
A tepsiben langyosra hűtjük, majd egy rácsra áthelyezzük és így hűtjük ki teljesen.