HAMBURGER ZSEMLE MAGIC MILLS UNI MIX CIROK LISZTKEVERÉKBŐL GLUTÉN- ÉS TEJMENTESEN

HAMBURGER ZSEMLE MAGIC MILLS UNI MIX CIROK LISZTKEVERÉKBŐL GLUTÉN- ÉS TEJMENTESEN
Tags: , , , , , , ,

Megosztás

Hamburger zsemle Magic Mills Uni Mix cirok lisztkeverékből glutén- és tejmentesen


A hamburger zsemle a Magic Mills lassú felszívódású cirok lisztkeverékéből szuper gyorsan megvan. De teljesen másképp, mint, ahogy azt bárki is elképzelné. Tényleg csak 15 perc a kelesztési idő és már süthetjük is.

Fontos, a tészta állaga miatt muszáj formában sütni.

Tojás nélkül nekem nem működött. Így akinek a tojás tiltólistás, használja a blogon lévő cirok lisztkeverékes zsemlereceptemet.

Ez az anyaghányad és kelesztési idő csak és kizárólag ehhez, a cirok lisztkeverékhez jó! Más lisztekhez van a blogomon recept.


Hamburger zsemle gluténmentesen Magic Mills cirok lisztkeverékből

Hozzávalók 4 darab hamburger zsemléhez:

220 g Uni Mix cirok lisztkeverék
30 g tápióka keményítő
2 csipet só
1 db L-es méretű tojás ( 65 – 70 gramm )
250 ml folyadék ( 130 ml víz, 120 ml tej )
3 g porélesztő
15 g cukor
8 g olaj

olaj, a forma kikenéséhez
1 db tojás a kenéshez

tetejére: szezámmag, lenmag, mák, stb.

12 cm átmérőjű hőálló sütőforma vagy fém kb. 2 cm magas 12 cm átmérőjű sütőkarika


Hamburger cirok lisztkeverékből készült bucival

A sütőt 45-50 fok alsó-felső módozaton előmelegítjük úgy, hogy egy hőálló tálba 1 – 1.5 dl vizet engedünk és a sütő aljában az egyik sarokba tesszük.

A lisztet és a keményítőt összekeverjük. Ezután a többi száraz hozzávalót, majd az olajat és a tojást is hozzáadjuk.

A dagasztógéppel alacsony fokozaton kezdjük el keverni és folyamatos vékony sugárban adagoljuk hozzá a szoba hőmérsékletű folyadékot.

Legalább 4-5 percig közepesen erős fokozaton dolgozzuk csomómentesre a tésztát.

Ezalatt vékonyan olajozzuk ki a sütőformákat. Én 12 cm átmérőjű hőálló kerámia tálkát használtam, de ez lehet akár egy fém sütőkarika is, aminek a mérete megegyezik a tálkáéval.




A tésztát mérleg segítségével a 4 formába egyenlően elosztjuk ( 145 – 147 gramm ). Olajozott kanál segítségével paskoljuk, simítsuk el egyenesre a felszínét.





Felvert tojással megkenjük és megszórjuk a magokkal.





Az 50 fokra előmelegített sütőben 15 percig kelesztjük, majd feltekerjük a hőfokszabályzót 170 fok alsó-felső sütési módozatra. Amikor elérte a hőfokot, onnantól számított 35 perc alatt készre sütjük.

A hőfokot a sütőmbe helyezett analóg sütőhőmérővel mértem. Szerezzünk be egyet és használjuk, mert így tökéletesen összehangolhatjuk a sütőket!



A megsült bucikat formával együtt tegyük rácsra, amíg kihűlnek. Ezt követően egy NEM hegyes kés segítségével óvatosan a buci alá nyúlva a formából kikanyarítjuk.

Csak akkor vágjuk fel, ha teljesen kihűlt a hamburgerzsemlénk.




Séf Tipp 1:

Ha sütőpapírt teszünk a kerámiaforma aljába, a bucit könnyebb lesz kivenni, viszont az alja egy kissé behorpad.

Séf Tipp 2:

A tojás mérete nagyon fontos, ha kisebbet használunk ugyan megnő a buci, de hatalmas lyukakkal lesz teli a szerkezete.

Séf Tipp 3:

Ügyeljünk, hogy a sütőbe helyezett vizes tál ne a hamburger sütőforma alatt legyen, mert így nem fog az alja átsülni.

TÁROLÁSA:

Nem szükséges hűtőbe vagy fagyasztóba tenni! Konyharuhával letakarva a pulton 3-5 napig simán megtartja az állagát, melegítés, mikrózás nélkül is fogyasztható.