SONKÁS KROKETT / SONKAROPOGÓS GLUTÉNMENTESEN

SONKÁS KROKETT / SONKAROPOGÓS GLUTÉNMENTESEN
Tags: , , , ,

Megosztás

Sonkás krokett / Sonkaropogós gluténmentesen

18 db


A sonkaropogóst ( sonkás krokett ) kínálhatjuk előételként vagy salátával főételként, de vendégváró falatkaként is megállja a helyét egy hozzá passzoló mártogatóssal.

Főtt-füstölt sonkából az igazi, de bármilyen más főtt-füstölt húsból is elkészíthetjük: kacsamell, libacomb, marhaszegy, marhanyelv, de akármilyen felvágott vagy szalámi csücskök is belekerülhetnek ledarálva.
A húsvéti sonkából, ha van maradék, leeső kisebb darabok, tökéletes felhasználási módja ez a ropogós.




Hozzávalók:

50 g vaj / zsír / növényi zsiradék
50 g rizsliszt
250 ml tej / növényi tej
2 tojássárgája
250 g főtt, füstölt sonka finomra darálva
( vagy főtt-füstölt: kacsamell, libacomb, marhaszegy, marhanyelv, füstölt kolbász csücsök, felvágott, szalámi csücsök )
20 g burgonyapehely


50 g burgonyapehely a „panírozáshoz”



Elkészítése:

A vajjal, a rizsliszttel és a tejjel besamel mártást készítünk:
A vajat felolvasztjuk. Takarék lángon kevergetve hozzáadjuk a rizslisztet, majd továbbra is kevergetve felengedjük a tejjel. Forrástól számított fél percig főzzük.

Hozzáadjuk a finomra darált sonkát, majd 5 percet hagyjuk pihenni. Ezután a 2 tojássárgáját és a 20 g burgonyapelyhet is hozzákeverjük, majd kihűtjük teljesen.

30 grammos krokett / henger alakúra formázzuk ( kb. 6 cm hosszú ). Nekem 18 db lett ebből a mennyiségből.



A sonkakroketteket burgonyapehelyben megforgatjuk, majd bő zsiradékban kisütjük. ( aranybarna színűre ).


Tejszínes torma mártással, majonézzel vagy egy jó paradicsomos-csilis szósszal is kínálhatjuk a ropogósunkat.