HAVASI BEJGLI – „kókusztészta” bejgli töltelékkel ( Tej-,tojás- és lisztmentes )
Tags: gluténmentes, kókusztekercs, lisztmentes, tejmentes, tojásmentes
Havasi bejgli – „kókusztészta” bejgli töltelékkel
Tej-, tojás- és lisztmentes
A kókusztésztát tölthetjük bármilyen bejglihez használt töltelékkel. A mákos és a gesztenyés verziót próbáltam ki itthon.
Ez egy végtelen egyszerű édesség, ami csak a töltelékkel feltekert „tésztája” miatt lett előléptetve bejglivé és a fehér színe miatt kapta a havasi nevet. 😃
Kókuszbejgli „tésztája”
200 gr kókuszreszelék
400 ml kókusztej ( Lidl-ös konzervdobozos )
100 gr cukor
60 gr keményítő
citromhéj
narancshéj
A tészta elkészítése:
Összefőzzük a kókusztejet a cukorral és a keményítővel, ha besűrűsödött ( pudingnál sűrűbb, ragacsos-nyúlós massza lesz ), beleöntjük a kókuszreszeléket, alaposan elkeverjük, majd folpackkal bélelt tepsire kiterítjük.
Mikor kihűlt, eloszlatjuk rajta a tölteléket és a folpack segítségével feltekerjük. Ha törik, kézzel simán összenyomkodjuk, a repedést eltüntetve.
Gesztenye töltelék:
200 gr natúr!! gesztenyemassza
50-70 g porcukor
1 g narancshéj
10 ml rumaroma
5-10 gr víz ( annyi, hogy könnyen nyújtható legyen )
Elkészítése:
Összegyúrjuk a hozzávalókat, majd 2 műanyag fólia ( folpack ) között kinyújtjuk és az egyik fólia segítségével a kókusztésztára ráfordítjuk.
Mák töltelék:
200 gr mák
100 ml ( növényi ) tej
100 gr cukor
5 gr vaníliás cukor
10 gr rumaroma
1-1 gr citrom és narancshéj
Elkészítése:
A mák kivételével az összetevőket összeforraljuk, majd a tűzről lehúzva belekeverjük a darált mákot.
Szoba hőmérsékletűre hűtjük és így használjuk fel.
2 műanyag fólia ( folpack ) között kinyújtjuk és az egyik fólia segítségével a kókusztésztára ráfordítjuk.