KIJEVI JÉRCEMELL
Kijevi jércemell
Fűszer vaj
150 g vaj
50 g vöröshagyma
1 g só
20 g mustár
2 g őrölt bors
30 g snidling
A vöröshagymát és a snidlinget finomra vágjuk, majd a szoba hőmérsékletű vajjal és a fűszerekkel összekeverjük.
További hozzávalók
5 db ( kb. 800-1000 g ) kis méretű felezett bőr nélküli csirkemellfilé
2 g só
300 g zsiradék a sütéshez
( növényi olaj vagy állati zsiradék, én liba- vagy kacsazsírt használok )
Panírozáshoz:
100 g rizsliszt
3 db tojás + 0,5 dl vízzel felverve
100 g burgonyapehely ( én még pluszban finomra darálom )
A csirkemellekre hegyes, hosszú pengéjű kés segítségével kis zsebet vágunk, amit óvatosan tágítunk és mélyítünk a késsel. Arra viszont ügyeljünk, hogy a húst nehogy átszúrjuk, mert akkor sütés közben kifolyik a vaj.
Habzsák segítségével a puha fűszervajat betöltjük a zsebekbe.
A húst enyhén meghintjük sóval, majd bepanírozzuk.
Először rizslisztben, majd a vízzel elkevert tojásban, végül a burgonyapehelyben forgatjuk meg.
160 fokos zsiradékban mindkét oldalát 1-1 percig sütjük. Ezzel a húsrostokat bezárjuk, hogy a szaftja bent maradjon és ne száradjon ki a további sütés során.
Majd zsírpapírral bélelt tepsibe tesszük úgy, hogy a zsebecske nyílása felül legyen.
180 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük.
Tálalás előtt 2-3 percet pihentessük a csirkemellet, de NE vágjuk fel előre. Így a benne lévő fűszervaj a tányéron, mintegy mártásként folyik a húsra, amit kívülről és belülről is ízesít. Én csak azért vágtam ketté, hogy a fotón is látható legyen a töltelék.