SZÓRT TÚRÓS GLUTÉNMENTESEN ( LUSTA ASSZONY RÉTESE )
Tags: gluténmentes, lusta asszony rétese, rizsliszt, szórt túrós, túrós
Szórt túrós gluténmentesen ( Lusta asszony rétese )
A tepsi mérete 35 x 26 cm
Hívják „Szórt túrósnak”, de van, aki „lusta asszony rétese” néven ismeri. Pedig semmi köze a réteshez. Valójában egy elronthatatlan sütemény, hisz tényleg csak bele kell szórni a hozzávalókat a tepsibe. Lehet, hogy nem a legfotogénebb süti, de hogy nagyon finom és megéri elkészíteni, az biztos.
Ez az a sütemény, amit bátran ajánlok a kezdőknek is és mindenkinek, aki még a konyha környékén sem járt. Ez a túrós nekik is sikerülni fog.
Hozzávalók:
1 kg tehén túró
350 g rizsliszt
400 g porcukor
1 csomag (12 g) sütőpor
40 g vaníliás cukor
150 g vaj
500 g tejföl
2 db tojás
3 dl tej
A tepsi kiválasztásánál figyeljünk arra, hogy a megadott méretű legyen. Ha más méretű vagy formájú, akkor a süti magassága ne haladja meg a 4-5 cm-t. Ha kisebb, akkor a süti túl magas lesz és előfordulhat, hogy a nedves hozzávalók nem tudják megfelelően átjárni a cukros-lisztes keveréket.
A lisztet, a porcukrot és a sütőport összekeverjük.
10 dkg vajat kis darabokban a tepsi aljába vagdalunk, majd a lisztkeverék felét a vaj tetejére szórjuk.
A túrót egyenletesen rászórjuk, majd a tejföllel meglocsoljuk.
A liszt másik felét rászórjuk a túróra. A tojást a vaníliás cukorral és a tejjel elkeverjük, majd a liszt tetejére locsoljuk.
A vaj másik felét apró darabokra vágva szintén rászórjuk.
A sütőben 160 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütési módozaton kb. 70 – 75 percig sütjük.
Megvárjuk, hogy kihűljön és kisebb kocka vagy téglalap alakúra felszeletelve tortalapát vagy spakli segítségével süteményes tálra rendezhetjük.