SZÓRT TÚRÓS GLUTÉNMENTESEN ( LUSTA ASSZONY RÉTESE )

SZÓRT TÚRÓS GLUTÉNMENTESEN ( LUSTA ASSZONY RÉTESE )
Tags: , , , ,

Megosztás

Szórt túrós gluténmentesen ( Lusta asszony rétese )

A tepsi mérete 35 x 26 cm


Hívják „Szórt túrósnak”, de van, aki „lusta asszony rétese” néven ismeri.  Pedig semmi köze a réteshez. Valójában egy elronthatatlan sütemény, hisz tényleg csak bele kell szórni a hozzávalókat a tepsibe. Lehet, hogy nem a legfotogénebb süti, de hogy nagyon finom és megéri elkészíteni, az biztos.
Ez az a sütemény, amit bátran ajánlok a kezdőknek is és mindenkinek, aki még a konyha környékén sem járt. Ez a túrós nekik is sikerülni fog.




Hozzávalók:

1 kg tehén túró
350 g rizsliszt
400 g porcukor
1 csomag (12 g) sütőpor
40 g vaníliás cukor
150 g vaj
500 g tejföl
2 db tojás
3 dl tej

A tepsi kiválasztásánál figyeljünk arra, hogy a megadott méretű legyen. Ha más méretű vagy formájú, akkor a süti magassága ne haladja meg a 4-5 cm-t. Ha kisebb, akkor a süti túl magas lesz és előfordulhat, hogy a nedves hozzávalók nem tudják megfelelően átjárni a cukros-lisztes keveréket.






A lisztet, a porcukrot és a sütőport összekeverjük.
10 dkg vajat kis darabokban a tepsi aljába vagdalunk, majd a lisztkeverék felét a vaj tetejére szórjuk.





A túrót egyenletesen rászórjuk, majd a tejföllel meglocsoljuk.





A liszt másik felét rászórjuk a túróra. A tojást a vaníliás cukorral és a tejjel elkeverjük, majd a liszt tetejére locsoljuk.





A vaj másik felét apró darabokra vágva szintén rászórjuk.





A sütőben 160 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütési módozaton kb. 70 – 75 percig sütjük.





Megvárjuk, hogy kihűljön és kisebb kocka vagy téglalap alakúra felszeletelve tortalapát vagy spakli segítségével süteményes tálra rendezhetjük.