GLUTÉNMENTES DIÓS BEJGLI Schar mix B liszttel

GLUTÉNMENTES DIÓS BEJGLI Schar mix B liszttel
Tags: , , , , ,

Megosztás

Gluténmentes Diós bejgli Schar mix B liszttel
fahéjas-dió és főzött rumos-diótöltelékkel



Bejgli nélkül elképzelhetetlen a Karácsony, legalábbis nálunk. Ezen az sem változtat, hogy már egy ideje gluténmentes bejgli készül az ünnepre. Sikerült egy olyan tésztát kidolgoznom, hogy még a vendégeink sem vették észre, hogy nem búzalisztes, hanem gluténmentes, amit esznek. Több ismerősöm, akiknek nem kell gluténmentesen étkeznie kérte, hogy süssek nekik bejglit az ünnepre, mert ez olyan finom.
Persze itt is megvan a 2 nagy dilemma: Mákos vagy diós? Megreped vagy sem?
Nálunk nem is kérdés, hogy mind a kettőnek készülnie kell. A fiam és én inkább a diósat, a feleségem mind a kettőt szereti, de repedésről szó sem lehet 😃  ……és hát igen, a mérete az olyan igazi „békebeli”.


Gluténmentes bejgli Schar mix B lisztkeverékből főzött rumos diótöltelékkel



Klasszikus főzött rumos-diótöltelék:

300 g finomra darált dió
120 ml tej
150 g cukor
10 g vaníliás cukor
15 ml rumaroma
1 csipet só
1-1 g citrom és narancs reszelt héja
50 g mazsola



Főzött diókrém elkészítése:

Az összetevőket egy lábasban addig főzzük folyamatos kevergetés mellett, amíg a cukor el nem olvad.
Szoba hőmérsékletűre kihűtve használjuk fel.

VAGY



Fahéjas – diótöltelék:

1-2 g őrölt fahéj
100 g durvára őrölt dió
100 g olvasztott vaj
100 g kristálycukor


A fahéjas-diótöltelék felhasználása:

A videóban látható módon csak megszórjuk a hozzávalókkal a tésztát.





Bejgli tészta hozzávalói 1 rúdhoz:

330 g Schar mix B
50 g cukor
50 g olvasztott, de nem meleg vaj
4 g porélesztő
1 db L-es méretű tojás + 1 tojássárga a kenéshez
( hideg legyen, csak a felhasználás előtt vegyük ki a hűtőből !! )
160 ml tej
( felhasználás előtt vegyük ki a hűtőből!! )
csipet só
50 g rizsliszt a szóráshoz

TOJÁSMENTES TÉSZTÁHOZ:

A tojást egyszerűen hagyjuk ki és 50 gramm folyadékkal pótoljuk. Ez lehet víz, tej vagy növényi tej is.
Lekvárt egy kevés vízzel keverjünk ki és tojás helyett ezzel kenjük le a feltekert tésztát.




A tészta elkészítése:

A száraz összetevőket elkeverjük ( liszt, cukor, élesztő ), majd hozzáadjuk a nedves anyagokat és homogén tésztává gyúrjuk. A tésztát 3 – 4 mm vastagságúra nyújtjuk ( kb. 30 x 35 cm ), a tölteléket egyenletesen eloszlatjuk rajta.

A két rövidebb végén behajtjuk a szélét, majd a hosszabbik oldalával feltekerjük.
Figyeljünk rá, hogy a tekerés vége alulra kerüljön, így sütés közben sem fog megnyílni!

Tetejét villával megszurkáljuk. Jó 2/3-ig érdemes beszúrni. Ez azért fontos, hogy a sütés során keletkező gőz távozhasson és ne feszítse szét a tésztát.
Tojássárgájával lekenjük.
40-45 fokos alsó-felső sütési módozaton előmelegített sütőben 35 percig kelesztjük, majd a tésztát a sütőben hagyva feltekerjük a hőfokot 160 fokra, alsó-felső sütési módozaton 30 perc alatt készre sütjük.




SÉF TIPP:

Ha a videóban látható módon 2 folpack között méretre nyújtjuk a tölteléket és így helyezzük a tésztára, majd tekerjük fel, elkerülhetjük az egyik leggyakoribb hibát. Miszerint ahogy kanállal “tapicskoljuk”, alatta a tésztát elvékonyítjuk, így kelesztéskor kirepedhet.




A lenti videón látható a gyakorlatban is a bejgli készítése.